Over La Passione

divider

De oprichting van ‘La Passione’ in 2003 werd voorafgegaan door vele jaren waarin een aantal gedreven musici regelmatig in een losse orkestformatie de betere koren uit de regio begeleidde in het grote repertoire voor koor, solisten en orkest.

Door het groeiend succes ontstond stilaan de noodzaak om een orkest te vormen met een vaste kern en een uitgebouwde structuur. Geboren in november 2003 kreeg La Passione vaste vorm en structuur als vzw in oktober 2004.

Het uitgangspunt ligt nog steeds in de lijn van de oorsprong.

La Passione is een professioneel orkest dat zijn diensten aanbiedt aan hoogstaande koren en solisten en af en toe proeft van het symfonische repertoire met als doel: muziek brengen naar een zo breed mogelijk publiek.
Naast deze professionele kern krijgen jonge, getalenteerde muzikanten de kans om deel te nemen aan projecten. Zo kunnen zij degelijke orkestervaring opdoen.

Vooral vanaf 2005 kreeg La Passione bekendheid als een kwalitatief begeleidingsorkest en nam het aantal opdrachten gestaag toe. Onder de artistieke leiding van Vera Van Eyndhoven en G.Hendrix – en in een geprivilegieerde samenwerking met de koren HELICON en deCHORALE – vonden heel wat gesmaakte projecten plaats.

De grote Bach-werken, maar ook Haydn, Mozart, Mendelssohn, Brahms, Verdi, Orff en vele anderen werden aan het repertoire van het orkest toegevoegd. Er werd gewerkt met de befaamde tenor Marco Beasly in de opera “Una Odissea”, in de “De zeven kruiswoorden” van Haydn was Willem Vermandere te gast, cellist Roel Dieltiens was de grootmeester in het “Triple  concerto” van Beethoven waar hij jonge solisten mee optilde naar een hoger niveau, samen met Jef Neve bracht het orkest tweemaal “Rhapsody in blue” van Gerschwin in de gloednieuwe Koningin Elisabethzaal en de laatste jaren schitterde La Passione in Vorst Nationaal met o.a.de “IXe symfonie” van Beethoven, de “Bolero” van M. Ravel samen met het wereldbefaamde Béjart Ballet Lausanne en Tokio Ballet in een choreografie van Maurice Béjart en dit alles o.l.v. Paul Dinneweth. Samen met het Malandain Ballet Biaritz bracht La Passione, na het door het publiek zeer gesmaakte “Beauty and the beast”, in maart 2018 de nieuwe balletproductie “Marie Antoinette”. In augustus 2018 schitterde La Passione samen met pianist Liebrecht Vanbeckevoort, voormalig finalist van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd, met het vijfde pianoconcerto van Beethoven op het slotconcert van het festival “Klassiek leeft meesterlijk” te Knokke o.l.v. Bart Van Reyn. Zomerseizoen2018 werd met glans afgesloten tijdens de tweede editie van het festival “Lekker klassiek” in de Schorre in Boom waar het orkest onder de bezielende leiding van Dirk Brossé het slotconcert verzorgde. Buiten tal van koorprojecten in 2019 schitterde La Passione in juni 2019 te Villers-la -Ville met op het programma Carmina Burana en het vioolconcerto van Tschaikofski gebracht door Bogdana Pivnenko,  “la Paganini ukraienne” In augustus 2019 bracht het orkest o.l.v. de italiaanse dirigente Daniella Musca een volledig Mozartprogramma met o.a. Roeland Hendrickx op klarinet en Thomas Blondelle,  tweede prijs zang  in de Koningin Elisabethwedstrijd 2011.

In juli 2020 is La Passione het begeleidingsorkest tijdens de openings- en slotcérémonie van de befaamde World-Choir Games in het sportpaleis te Antwerpen .

Door het vast engageren van een aantal musici krijgt de orkestklank een grotere solide eenheid. Dit wordt door de leiding van het orkest resoluut gekoppeld aan een grote musiceervreugde, onderlinge collegiale sfeer en een wil tot constructieve en positieve samenwerking met de koren die het orkest engageren.

Qua bezetting kan La Passione variëren van een strijkersensemble tot een groot symfonisch orkest.

La Passione werkt, afhankelijk van het project, met verschillende concertmeesters waaronder Stefan Willems, Hilde Van Keer, Hans Van Kerckhoven.

La Passione is gezelschap in residentie van Podiumacademie Lier en www.jezuietenkerk.be

cello
fagot

BESTUUR

divider

La Passione is een vzw in residentie in de Podiumacademie Lier en in de aanpalende Jezuïetenkerk.

Meer info via

www.podiumacademierlier.be en www.jezuietenkerk.be

Artistieke leiding   Geert Hendrix & Vera Van Eyndhoven

Bestuurder     Freddy Marien

Secretaris     Xenia Koninckx

Penningmeester    Manuela Verschaeren

cello
fagot